Vårutflykten till Visingsö

Lördag 5 maj gav sig bussen iväg mot Visingsö och Brahes värld med Håkan Nordmark som ciseron. En fantastisk resa i sol, klart och friskt väder. Flera stopp på vägen och ännu fler berättelser gjorde en bra dag där norra Småland utforskades.

Taberg med sin bergslag som numera är naturreservat och utflyktsmål var första anhalten. I Gränna trädde vi in i Brahes friherrskap där båten tog oss till Visingsborg, kungaborgen i Näs, museum och Brahekyrka. Här mitt i södra Sverige byggdes en storslagen manifestation av makt medveten om historiens betydelse: Monumentet över Magnus Ladulås från 1679, egentillverkade runstenar, slättavlor, gravkoret med familjen, inklusive den 1599 avrättade Johan Sparres huvud i egen liten kista.

På hemvägen över oändligt vackra nejder i så skir grönska att ögonen har svårt att ta in den besöktes Stjärnsund där Malte Liewen Stierngranat ocså byggt sig en egen värld vid 1900-talets början. Krönet över hans minne är en pyramid där familjen ligger begravd.

I Vetlanda korsades bussens färdväg av en väldig kortege med raggarbilar av högsta klass – vi fick för att inte skämma estetiken ta vår gula buss via Virestad åter till Växjö.

Till alla er som missade detta tillfälle kan vi bara lova ett nytt spännande program till hösten och en ny vårutflykt att se fram emot nästa år.