Raoul Wallenberg och Ingvar Kamprad

I väntan på nästa föreläsning om Nobelprisets tidiga historia den 29 november finns det två intressanta föredrag att lysa upp hösten med:

7/11 Humanisten Raoul Wallenberg
Lars Brink, doktorand i etnologi, föreläser om Raoul Wallenberg;
hans humanistiska utbildning, hans arbete som utbildare av hemvärnssoldater och sedan som diplomat i Ungern.
Samarbete: Folkuniversitetet
Växjö stadsbibliotek, Galaxen, kl. 18.00, entré 50 kr

11/12 Otto, Ingvar Kamprad och nazismen
Författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink som fick Augustpriset 2011, föreläser utifrån sin bok Och i Wienerwald stod träden kvar.
Samarbete: Folkuniversitetet
Biljetter 80 kr, BiljettCentrum 0470 – 416 00
Stadsbiblioteket, Galaxen, kl. 18.00

Ny föreläsning torsdag 18 oktober kl 19, Utvandrarnas hus

Föreläsningen med Henrik Berggren är inställd. 
Den ersätts vid samma tid och plats med:

Historia och politik – ett samspel med både onda och goda möjligheter
Peter Aronsson är professor i historia vid Linnéuniversitetet.
Han har lett nordiska och europeiska forskningsprojekt om hur historia och politisk handling samspelar, ibland med goda resultat och ibland med krig som följd. Kulturarv, museer och historia samverkar när det förflutna blir till kunskap som motiverar politisk handling. Föreläsningen kommer att beröra kulturarvet som grund för nationell gemenskap i Europa och Norden men också som motiv för krig, främlingsfientlighet och hyckleri. Avslutningsvis diskuteras den kamp om svensk historia som stått de senaste decennierna inom forskningen och i politiken mellan framför allt socialdemokratin och de nya moderaterna. Sammantaget öppnar föreläsningen för en diskussion om det finns ett gott samspel mellan historia och politik eller om de helst bör och kan leva i skilda världar.

Inställd

Sveriges historia. Sambandet mellan traditionens uttolkning och ny politik

Torsdagen den 18 oktober Utvandrarnas hus, kl. 19.00 OBS! LOKAL

Henrik Berggren, historiker, journalist och författare

Henrik Berggren är författare och historiker som disputerade 1995 på ”Seklets ungdom”om ungdomsretorik och -rörelser. Anställd på DN 1991-2010, kulturchef 2000-2003, ledarredaktionen 2003-2010. Utkom 2010 med den kritikerrosade ”Underbara dagar framför oss: en biografi över Olof Palme”.

Med boken ”Är svensken människa? Gemenskap och oberoende i det moderna Sverige” (2006; skriven tillsammans med Lars Trägårdh) kom frågan om den svenska historiens rötter och särart aktualiseras på ett nytt sätt. Författarna betonade individuell självständighet, jämlikhet, social tillit och förtroende för staten snarare än storskalig kollektivism som utmärkande för Sverige i ett komparativt perspektiv. Särskilt betonades alliansen mellan stat och individ som grunden för modern svensk familjepolitik.

När boken först kom uppfattades den mest som en mer existentiell tolkning av det socialdemokratiska folkhemmet. Men under det senaste året har ”Är svensken människa?” också omnämnts som en inspirationskälla till de nya moderaterna. Berggren diskuterar i sitt föredrag om de långa traditionernas kraft och individernas möjligheter att uttolka och omforma dessa till politik och framtid.

Historiska föreningen i samarbete med Kulturparken Småland.

Eftersits:  landgång, vatten/lättöl, kaffe/té och chokladbit 95 kr, anmäl till Gunnel Holmér.