Våren 2015

Vårens spännande program är nu klart. Program våren 2015

Torsdagen den 12 februari, Linnéuniversitetet, sal Wicksell, kl. 19.00

Tusen och en Natt

bok

Hans Altbark, journalist, och Leif Carlsson, musikarkivarie

Föreläsningen kommer att utgå från den nyutkomna boken Tusen och en Natt och hur källmaterialet till att skildra det kro­nobergska nöjeslivet under mer än hundra år samlades in. Förutom fakta om lokala dansorkestrar, popband, dansbanor och nöjesplatser kommer föreläsningen att kryddas av unika bilder och inspelningar.

Föreläsningen följer direkt efter föreningens årsmöte som börjar kl. 17.30! Plats: Linnéuniversitetet, sal K1076 (K-huset).

 


 

Torsdagen den 19 mars, Växjö stadsbibliotek, Galaxen, kl. 19.00

Branting – den demokratiske reformisten

IMG_3116

(Branting i Klavreströms Folkets park)

Olle Svenning, författare

I höstas landade en ny biografi över Hjalmar Branting på bokhandelsdis­karna. Enligt re­censionerna är det en mycket mångfacetterad och fyllig bild som Svenning tecknar av en av de största personligheterna i svensk politisk historia.

Ett samarrangemang med Växjö stadsbibliotek.

OBS! Inför föreläsningen den 19 mars måste anmälan till eftersitsen göras senast den 16 mars!


 

Onsdagen den 8 april, Utvandrarnas hus, Atriumsalen, kl. 19.00

Fyndplats Sandby borg

sandby

Helena Victor, arkeolog

Utgrävningarna vid Sandby borg på södra Öland ger en på flera sätt ny bild av Ölands äldre historia. Helena Victor, som är projektledare för Sandbyborgsprojektet, berättar här om de många fynden och inte minst om den massaker, som måste ha utspelat sig här någon gång under senare delen av 400-talet.

Ett samarrangemang med Kulturparken Småland och Kronobergs Arkeologiska förening.

Efter föreläsningarna finns möjlighet till en bit mat och fortsatt samtal med föreläsaren.Antalet platser är begränsat. Anmälan senast kl 12.00 dagen före resp. föreläsning till Gunnel Holmér, telefon 070-558 34 61 e-post: gunnel.holmer@kulturparkensmaland.se

OBS! Inför föreläsningen den 19 mars måste anmälan till eftersitsen göras senast den 16 mars!


Årets exkursion: Öland den 9 maj! Vi gör en resa till Världsarvets Öland: Fornborgar, runstenar, fattigbefolkning på alvarsmark, folkliga konstnärer i ett kulturlandskap i den vackraste vårtiden. Detaljerat program kommer senare.

Anmäl dig till Margithe Rosander den 27 april mellan kl. 16.00-17.00 på telefon 073-701 13 94.