Världsarvets Öland – exkursion 9 maj 2015

Vi gör en resa till Världsarvets Öland: Fornborgar, runstenar, fattigbefolkning på alvarsmark, folkliga konstnärer i ett kulturlandskap i den vackraste vårtiden. Avresa från Domkyrkan kl 8.00 med återkomst 18. Ta med matsäck för både fika och lunch och något att sitta på. Vi hoppas på fint väder men får vara beredda på en kylig vårdag. Öland Spirar denna helg
Ansvariga ciceroner för resan är Peter Aronsson och Martin Hansson.

På väg mot Öland får vi en inramning med översikt över Ölands historia och något om Kalmar, innan vi lämnar fastlandet för vårt första stopp, Karlevistenen. Dess fantasieggande text bildar bakgrund till förmiddagskaffet. Vi fortsätter söderut på västra sidan och lär mer om vad ett Världsarv är. Vid Degerhamn är det Södra brukets vackra bostadslängor och lämningarna från industrihistorien som blir nästa besöksmål.
På väg mot Ottenby passeras radbyar och Kungsgården. Vid Ottenby låg under tidig medeltid en ansenlig bosättning med fiskeri som näring. Vi stannar nu för lunch, ser på de arkeologiska lämningarna. Idag är det fågellivet som drar det största intresset till udden. Ornitolog Gösta Friberg blir vår kunniga guide till såväl fågelliv som ornitologins framväxt.

Färden fortsätter på östra sidan genom vackra radbyar. Öland har haft och har idag ett rikt konst och kulturliv. Landskap och ljus fascinerar. Vi stannar vid J.A.G. museet samlar folkligt träsnideri likt Döderhultarens och vi får av konstnären Bodil Magnusson, barnfödd på en granngård, en personlig bild av konstnärskap på Öland.

Fornborgarna sätter sin prägel på landskapet och fantasin i rörelse. Vi får på vägen höra om både Eketorp och Sandby, men stannar till på Gråborg som är den största och en välbevarad centralplats. Här blir det även eftermiddagskaffe och möjlighet att promenera i de vackra ängarna innan resan hem påbörjas. Frågesport på hemresan håller oss alerta!

Priset för resa, föredrag och inträden är 250 kr. Anmäl dig till Margithe Rosander den 27 april mellan kl. 16.00-17.00 på telefon 073-701 13 94.