Provflygningarna – Platserna Andrée lämnade efter sig

Onsdag 16 mars kl 18.00 – Atriumsalen, Utvandrarnas hus, Växjö

Åren 1893–1895 genomförde den senare så uppmärksammade och dramatiskt försvunne Salomon August Andrée nio fria färder med gasballongen Svea. Han flög från Stockholm och Göteborg. Landningarna skedde runtom i Sverige och en gång i Finland. Svea-flygningarna har tidigare främst beskrivits som provflygningar inför den berömda polarexpeditionen men ställs här i ett samlat fokus för första gången. Färderna genomfördes med vetenskapliga och militära motiv men rymde också dramatiska och dråpliga inslag. Andrée trodde sig fara över Vänern för att några minuter senare landa på Gotland. ”Tokdumma” människor i Intagan gick in för att läsa Bibeln istället för att hjälpa luftfararen. På finska Eskören tillverkade Andrée en flagga av ”ett onämnbart klädesplagg” för att påkalla hjälp.

Föreläsare denna gång är Carl-Johan Svensson, som till vardags är universitetslektor vid Högskolan i Jönköping. Föreläsningen bygger på hans nyutkomna bok med samma titel (Carlssons förlag 2021).

OBS! Begränsat antal besökare: 80 personer. Föranmälan sker via mejl eller telefon till föreningens ordförande Stefan Höjelid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *