Svenska emigranter och indianer

Torsdagen den 29 oktober

Atriumsalen, Utvandrarnas hus, kl. 19.00

Svenska emigranter och nord-amerikanska indianer – samtidiga historier från Karl-Oskar och Kristina till Indianklubben

Gunlög Fur, professor i historia

I samband med den stora utvandringen från mitten av 1800-talet blev svenskar mer eller mindre medvetet redskap för två nationers koloniala expansion västerut över den Nordamerikanska kontinenten, vilken kostade hundratusentals liv och tvingade flera hundra urfolksnationer på flykt, ofta i sitt eget land. Men trots att det skrivits hyllmeter om den svenska, och övriga nordiska, emigrationen, nämns detta sällan eller aldrig. Det är som om alla dessa utvandrare aldrig mötte indianer, trots att de ofta befann sig samtidigt på samma platser. Varför skrivs det så försvinnande lite om möten, kontakter och samtidigheter mellan svenskar och amerikanska urfolk?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *