Program våren 2017

Historiska föreningen kan presentera programmet för våren 2017. Möt Hemming Gadh, Dag Hammarskjöld och kvinnor i strid i vårens föreläsningar. Hela programmet kan laddas ner här: historiska_foreningen_vt2017

Fredagen den 10 februari, Sal Wicksell, Linnéuniversitetet, kl. 19.00

Kvinnor i strid
Anna Larsdotter, journalist och författare

I traditionell militärhistoria har kvinnor ofta varit osynliga. Men naturligtvis finns de där, bara vi lyfter blicken. Anna Larsdotter, författare och tidigare chefredaktör för tidskriften Militär Historia, berättar om piloter, soldater, sjukvårdare och andra kvinnliga krigsdeltagare från 1600-tal till 1900-tal. Med sin nya bok Kvinnor i strid vill hon ge nya perspektiv på såväl kvinnohistoria som militärhistoria.

Föreläsningen följer direkt efter föreningens årsmöte som börjar kl. 18.00! Plats: Linnéuniversitetet, sal K1050.

 

Torsdagen den 16 mars, Galaxen, Växjö stadsbibliotek, kl. 19.00

Hemming Gadh – Vasatidens gudfader
David Lindén, historiker

David Lindén bok Hemming Gadh – Vasatidens gudfader, handlar om Sveriges kanske mest skandalomsusade präst. Hemming Gadh var katolsk biskop, krigare och diplomat och kände sig lika hemma i Vatikanens korridorer som i Smålands skogar. Han disputerade i kyrkorätt i Rom, var en effektiv propagandamakare, tillverkade sitt eget krut och kunde svära på italienska. Samtidigt berättas historien om det medeltida Sverige, när grunden för vår nationalstat lades, om tidens krig och härskande elit.

I samarbete med Växjö stadsbibliotek.

 

Torsdagen den 27 april, Atriumsalen, Utvandrarnas hus, kl. 19.00

Att bära världen
Henrik Berggren, författare och historiker

Henrik Berggren har i boken Dag Hammarskjöld – Att bära världen skrivit om Dag Hammarskjöld, FN:s mest kända och beundrade generalsekreterare. Detta är första gången i modern tid som vi får en heltäckande bild av människan, ämbetsmannen och diplomaten Dag Hammarskjöld, från barndomsåren i Sverige, tonåren på Uppsala slott, hans framgångsrika och okända ämbetsmannaår i Sverige och genom hans oerhört framgångsrika tid i FN.

I samarbete med Kulturparken Småland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *