Mars 2019: Katarina Jagellonica 450 år

Onsdagen den 13 mars, kl. 18.00, Galaxen, Växjö stadsbibliotek

Eva Mattsson, konsthistoriker och kulturproducent

2019 är det 450 år sedan Katarina Jagellonica (1526-1583) kröntes till drottning av Sverige år 1569 i Uppsala domkyrka.

Eva Mattsson, författare till FURSTINNAN – en biografi om drottning Katarina Jagellonica, berättar om drottningens spännande liv, alliansäktenskapet och hur hon influerat Sveriges arkitektur, kultur och religion. Med Katarina strömmar en ny kulturvåg in som omfamnar och omformar rikets innersta väsen. Inredningarna förfinas, klostren blommar och Europas främsta mästare flyttar till Sverige och uppför furstliga palats. Bärare av de nya trenderna är Katarina – Sveriges enda renässansdrottning.

Eva Mattsson är konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreställningar om Katarina Jagellonica på Vadstena, Uppsala  och Stockholms slott 2012-2014 har lockat stor publik. 2018 debuterade hon som författare med Furstinnan, utgiven på eget förlag Bring to Life.

Under föreläsningen kan en kopia av Katarinas klänning, som Eva burit under föreställningarna, beskådas.

I samarbete med Växjö stadsbibliotek.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *