November: Med murslev och svärd – det svenska frimureriet under 1700-talet

Torsdagen den 14 november, Atriumsalen, Utvandrarnas hus, kl. 18.00

Olle Larsson, historiker, Växjö.

Den 17 mars 1735 hölls den första frimurarsammankomsten i Sverige. Platsen var det Stenbockska palatset på Riddarholmen i Stockholm och sammankomsten leddes av Axel Wrede Sparre som denna kväll gjorde Carl-Gustaf Tessin till frimurare. Sakta men säkert kom sedan frimureriet att sprida sig över landet. Växjös förste frimurare
var sannolikt biskopen Olof Wallquist som anslöt sig till frimurarorden i Stockholm 1781.

Man brukar säga att det moderna frimureriet föddes i London på Johannes Döparens dag den 24 juni 1717, men dess förhistoria är betydligt äldre. Hur kom detta ordenssällskap till Sverige? Hur förhöll sig de svenska frimurarna till kungahuset? Hur utvecklades de olika graderna, och hur såg den politiska och religiösa kontexten ut som detta hemligheternas brödraskap verkade i? Dessa är några av de frågor som kommer att behandlas av kvällens föredragshållare.

Föreläsningen sker i samarbete med Kulturparken Småland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *