Oktober: Mysteriet vid Sandby borg

Tisdagen den 22 oktober, Atriumsalen, Utvandrarnas hus, kl. 18.00

Helena Victor, FD, arkeolog och projektledare vid Sandby borg

Sandby borg på Öland beskrivs ofta som en fridfull oas och en av Sveriges absolut vackraste fornlämningar. Men den rymmer också en massaker i slutet av 400-talet e. Kr. som saknar motstycke i svensk historia. Inte så konstigt då att här flockas nyfikna turister och historieintresserade personer. Enligt Helena Victor är massakern vid Sandby borg ett tydligt exempel på att Öland, liksom många andra platser inom och utanför romerska riket, vid den här tiden tycks ha drabbats av någon form av inbördeskrig i samband med det sönderfallande Västromerska riket. Helena Victor tar i sin föreläsning bland annat upp Sandby borgs nära band med Rom och dess betydelse som en del i ett nätverk av romersk handel.

Föreläsningen sker i samrbete med Kulturparken Småland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *