Mars: Gammalsvenskby i Ukraina – en svensktalande by sedan 238 år! INSTÄLLT!

Tyvärr, efter moget övervägande och mycket funderande har vi beslutat att ställa in denna föreläsning — orsaken är förstås den rådande virussituationen! Tråkigt men inte mycket att göra något åt just nu. Dock hoppas vi på att vi kan få hit de båda föreläsarna vid ett senare – ännu så länge obestämt! – tillfälle.

Historiska föreningen i Kronobergs läns styrelse

Måndagen den 16 mars, Atriumsalen, Utvandrarnas hus, kl. 18.00

I södra Ukraina finns en svensktalande liten by vid namn Gammalsvenskby, som etablerades som en ”koloni” av svenskar redan år 1782. Idag finns ett omfattande utbyte mellan främst ättlingar i Sverige och byn, men också Region Gotland bedriver utvecklingsprojekt för att stötta deras demokratiska utveckling.

Lars Thomsson är riksdagsledamot (c) och Sofia Hoas kulturarvskonsulent. Båda är de svenskbyättlingar och kommer att berätta om byns fascinerande historia, nutid och framtid.

Inträde för icke medlemmar föreningen: 60 kr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *