13 Februari: Kryddor och krig i Moluckerna på 1500- och 1600-talen

Torsdagen den 13 februari, Galaxen, Växjö stadsbibliotek, kl. 18.00

OBS: Ida Östenberg, som skulle ha föreläst på temat ”Var Caligula galen?” har tyvärr tvingats lämna återbud. Vi hoppas naturligtvis att vi kan få hit både henne och Caligula vid ett annat tillfälle, men just nu ersätts hon av Hans Hägerdal, professor i historia vid Linnéuniversitetet, som förstås kommer att tala om någonting helt annat. Tiden och platsen är dock densamma!

Kryddor och krig i Moluckerna på 1500- och 1600-talen

Moluckerna i Sydöstasien producerade i äldre tid kryddor som muskot och nejlika vilka spreds över världen via handelsvägarna. Europeiska sjömakter gjorde allt för att skaffa monopol på denna lönsamma handel. Det ledde till en blodig kamp under 1500- och 1600-talen där portugiser, spanjorer, holländare och engelsmän bekämpade varandra i olika kombinationer. Föreläsningen förklarar hur några mindre öar i Asiens utkanter kom att hamna i fokus för globala maktintressen.

Hans Hägerdal är professor i historia vid Linnéuniversitetet och har ett speciellt intresse för Asien, och har bl a skrivit om Japans, KInas och Vietnams historia.

Inträde för icke medlemmar i föreningen: 60 kr.


Årsmöte: 13 februari kl. 16.00

Ovannämnda föreläsning följer direkt efter föreningens årsmöte som kommer att utspela sig från kl. 16.00 nämnda dag någonstans på Stadsbiblioteket – fråga vidare i informationsdisken angående vilken sal!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *