Ilska desperation och lömska försåt – våldsamma kvinnor i 1800-talets Sverige

Tid och plats: torsdagen den 18 mars 2021 kl. 19.00 – online via plattformen Zoom

Välkommen till en föreläsning av historikerna Marie Eriksson och Roddy Nilsson, som tar sin utgångspunkt i boken Ilska desperation och lömska försåt – våldsamma kvinnor i 1800-talets Sverige, som utkom under hösten 2020 och sedan dess också hunnit med att nomineras som Årets bok om svensk historia!

Kvällens föreläsare: Marie Eriksson och Roddy Nilsson (foto: Johannes Nilsson)
Foto (beskuret): Johannes Rydström

I boken tar författarna ett grundligt grepp om kvinnors våldsbrottslighet på 1800-taleten tid av omfattande samhällsförändring. Vad drev kvinnorna till att begå våldsdåd? Vilka former tog sig våldet och mot vilka riktades det? Särskilt belyses allvarliga brott som mord och misshandel, men även våld mot den egna kroppen som självmord eller aborter.

Marie Eriksson är lektor vid Linnéuniversitetet och har tidigare även varit ordförande för Historiska föreningen i Kronobergs län och Roddy Nilsson är professor vid Göteborgs universitet samt ingår i styrelsen för nämnda förening. Den aktuella boken har sitt ursprung i ett gemensamt forskningsprojekt som blev klart för ungefär ett år sedan.

”Föreläsning online” – hur går det till?

De digitala föreläsningarna under våren 2021 är gratis. Vill du ha information om hur Zoom fungerar? Skicka då ett mail till föreningens ordförande Stefan Höjelid (stefan.hojelid@lnu.se). Någon timma före föreläsningen kommer det dels en länk till ett ”rum” i mötesplattformen Zoom, dels instruktioner för hur det hela går tilloch sedan är det bara att klicka sig vidare!

Välkommen!

2 svar på ”Ilska desperation och lömska försåt – våldsamma kvinnor i 1800-talets Sverige

    • Förhoppningsvis har du via nyhetsbrevet som gick ut för ett tag sedan, redan sett att kvällens föreläsning börjar kl 19.00, men vi tackar ändå för frågan/påpekandet. Vi beklagar att vi på detta sätt glömde den nästan viktigaste av alla små detaljer, nämligen tiden. / Börje Björkman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *