Program Våren 2014

Våren 2014

Hela programmet kan laddas ner här Historiska_foreningen_varen2014 (1)

Torsdagen den 13 februari, Linnéuniversitetet, sal Wicksell, kl. 19.00

“Växjö börjar här.” Om 2013 års utgrävningar i Växjö

Ivan Balic, arkeolog

I november 2013 avslutades fältdelen av de arkeologiska utgrävningarna vid
Karolinerhuset, och genast vidtog katalogisering och analys av alla de fynd som gjorts, bland vilka pilgrimsmärket med S:t Sigfrid nog tillhör de mest uppmärksammade. Ivan Balic, som var fältprojektledare under grävningarna, berättar om det pågående arbetet. Alldeles säkert får vi denna kväll höra nya saker om staden Växjös medeltida historia.

Föreläsningen följer direkt efter föreningens årsmöte, som börjar kl. 17.30! Plats: Linnéuniversitetet, sal K1076 (K-huset).

————————————————

Torsdagen den 20 mars, Linnéuniversitetet, sal Wicksell, kl. 19.00

Versailles. Slottet, parken, livet.

Jonas Nordin, docent i historia

I dag är Versailles ett utflyktsmål för Parisresenären, ett historiskt palats förknippat framför allt med Ludvig XVI och Marie Antoinette. Under dess storhetstid var slottet mer än så: Versailles var en kungastad som i mitten av 1700-talet hade lika stor bofast befolkning som Göteborg och där uppemot 10000 personer vistades dagligen. Om slottsbyggnaden i sig men också om livet på och omkring slottet handlar Jonas Nordins nya bok.

——————————

Onsdagen den 9 april, Växjö stadsbibliotek, Galaxen, kl. 19.00

Fallna kvinnor. Om ett bortglömt stycke kvinnohistoria

Eva F Dahlgren,  författare

Av en händelse fann Eva F Dahlgren ett fotoalbum med så kallade “undermåliga” kvinnor intagna på Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona, där landets prostituerade kvinnor spärrades in under 1920- och 30-talen. Där skulle de gömmas men också uppfostras, klassificeras och steriliseras så att de inte skulle kunna “föröka” sig. I en ny bok berättar Eva F Dahlgren historien om dessa kvinnor.

Föreläsningen är ett samarrangemang med Landstinget Kronoberg, Linnèuniversitetet,Wexiö Medicinhistoriska sällskap och Växjö stadsbibliotek.

——————–

Efter föreläsningarna finns möjlighet till en bit mat och fortsatt samtal med föreläsaren. Antalet platser är begränsat. Anmälan senast kl 12.00 dagen före resp. föreläsning till Gunnel Holmér, telefon 070-558 34 61 e-post: gunnel.holmer@kulturparkensmaland.se

OBS! Inför föreläsningen den 9 april måste anmälan till eftersitsen göras senast den 3 april!

2014 års exkursion den 14 juni!

Meddelas endast på detta sätt. Programmet är inte helt klart, men kommer småningom att finnas på www.historiskakronoberg.se.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *