Program våren 2016

Hela programmet kan hämtas här: Våren 2016

Rasbiologens gåta
Maja Hagerman, författare

Fredagen den 12 februari
Linnéuniversitetet, sal Wicksell, kl. 19.00

Professor Herman Lundborg var chef för Statens institut för rasbiologi 1922-1935 och ansåg sig ha fått ett storslaget uppdrag: att ”rädda det svenska folket” och han varnade hotfullt för rasblandning och degeneration. Maja Hagerman berättar om forskningsgåtorna Lundborg trodde sig lösa, om forskarvännerna i Nazityskland som var inflytelserika rasexperter, och om personer som han mötte vid sina undersökningar i Sverige, till exempel den lappländska Maria, som var en kvinna av ”fel typ”, men som trots detta födde hans barn.

Efter denna föreläsning inbjudes vi till supé på Restaurang Rasken till subventionerat pris. Anmäl dig till Gunnel Holmér 070-558 34 61 senast 5 februari.

Föreläsningen följer direkt efter föreningens årsmöte som börjar kl. 18.00! Plats: Linnéuniversitetet, sal K1040 (K-huset).


Historiska föreningen tipsar: 13 februari på Kulturparken Småland: Sankt Sigfrid i historia, text och tanke. Ett öppet symposium arrangerat av Kulturparken Småland, Växjö stiftshistoriska sällskap och Linnéuniversitetet.

 


Magnus Gabriel De la Gardies makalösa historia
Peter Ullgren, historiker

Onsdagen den 16 mars
Växjö stadsbibliotek, Galaxen, kl. 19.00

Med utgångspunkt i en nyskriven biografi om Magnus Gabriel De la Gardie får vi lyssna till ett föredrag om den svenska aristokratiska kulturens mest lysande era. Det handlar bl a om slottsbyggande, krig, lyxkonsumtion och internationella maktanspråk. Alltsammans i det Sverige som under 1600-talet ville förvandla Östersjön till ett helsvenskt innanhav

Ett samarrangemang med Växjö stadsbibliotek.


 

Europas eviga dragkamp – tankar om Europa och EU
Stefan Höjelid, docent i statsvetenskap

Torsdagen den 7 april
Utvandrarnas hus, kl. 19.00

 

Nedslag i ett antal centrala teman för både Europas och det europeiska Unionsprojektets idéer om framtiden. Vi får m a o höra om den europeiska identitetsfrågan, om fredsfrågan och imperietanken och inte minst den ständiga gränsproblematiken, men också om författare, tonsättare, filosofer och konstnärer från såväl en länge sedan svunnen tid som från vår egen samtid.

Ett samarrangemang med Kulturparken Småland.


 

2016 års exkursion går till Gnosjöbygden i nordvästra Småland den 21 maj! Reseledare: Ulf Nilsson. Anmälan till Margithe Rosander den 10 maj klockan 16-17 på tel. 0470-768525.