Länkar och tips

Länkar

Följ Historiska föreningen i Kronobergs län på Facebook: Grupp, Sida

Historia vid Linnéuniversitetet

Arkeologi vid Linnéuniversitetet

Kulturparken Småland

Nättidningen Svensk historia

Boktips

Med omedelbar början kommer vi fortsättningsvis att då och då tipsa om saker att se, göra eller läsa vilka alla på något sätt med historia (i vid mening) att göra. Vi börjar med ett par boktips från Berit Linden som inte bara är ledamot av föreningens styrelse utan också bibliotekarie:

Om det finns en skala som klassificerar litteratur som fakta eller fiktion så ligger Husebyfröken: en studie om Florence Stephens 1881-1979 av Erik Wångmar (2020) definitivt närmast fakta och Florence Stephens förlorade värld av Lena Ebervall & Per E Samuelson (2016) på den motsatta sidan, åt fiktionshållet. ”Fröken på Huseby” har verkligen varit på agendan under senare år!

En medeltida bildvärld: Dädesjö gamla kyrka av Marian Ullén (2020). Alldeles runt knuten har Växjö en medeltida pärla i form av Mäster Sigmunders takmålningar i Dädesjö gamla kyrka, omskrivna sedan återupptäckten i början av 1900-talet. Konsthistoriker som Wrangel, Rydbäck och Söderberg har skrivit klassiska böcker om målningarna. Men de behöver uppdateras med dagens kunskapsläge och det har konsthistorikern Marian Ullén åtagit sig. Den som är intresserad av medeltidens bildvärld har här en högtidsstund framför sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *