Länkar och tips

Länkar

Följ Historiska föreningen i Kronobergs län på Facebook: Grupp, Sida

Historia vid Linnéuniversitetet

Arkeologi vid Linnéuniversitetet

Kulturparken Småland

Nättidningen Svensk historia

Boktips

Med början under hösten 2020 kommer vi fortsättningsvis att då och då tipsa om saker att se, göra eller läsa vilka alla på något sätt med historia (i vid mening) att göra.

Om det finns en skala som klassificerar litteratur som fakta eller fiktion så ligger Husebyfröken: en studie om Florence Stephens 1881-1979 av Erik Wångmar (2020) definitivt närmast fakta och Florence Stephens förlorade värld av Lena Ebervall & Per E Samuelson (2016) på den motsatta sidan, åt fiktionshållet. “Fröken på Huseby” har verkligen varit på agendan under senare år!

En medeltida bildvärld: Dädesjö gamla kyrka av Marian Ullén (2020). Alldeles runt knuten har Växjö en medeltida pärla i form av Mäster Sigmunders takmålningar i Dädesjö gamla kyrka, omskrivna sedan återupptäckten i början av 1900-talet. Konsthistoriker som Wrangel, Rydbäck och Söderberg har skrivit klassiska böcker om målningarna. Men de behöver uppdateras med dagens kunskapsläge och det har konsthistorikern Marian Ullén åtagit sig. Den som är intresserad av medeltidens bildvärld har här en högtidsstund framför sig!

Världens yttersta platser, av Peter Handberg (2019). Peter Handberg reser här i Alfred Döblins spår på jakt efter spillrorna av det judiska Centraleuropa som han skildrade på 1920-talet. Vad dröjer sig idag kvar av Förintelsen? Vilka rester av judiskt liv återstår? Vilka minnen bär människor på?

Vad hände på vägen till Jerusalem? – En gåta i historiens utmarker, av Lena Einhorn (2020). Här ligger fokus på Gamla testamentet och författaren undrar med kritisk blick om det kan vara så att Gamla testamentets författare brottades med samma oförenliga mål som styrde dem som skrev Nya testamentet. Ligger även i detta fall de historiska spåren under berättelsens yta?

Möten i monsunen: Sverige och Kina genom tiderna, av Ingemar Ottosson (Dialogos 2019). Kina behöver ingen presentation. Vad landet spelar för roll idag vet vi. Det har blivit en ekonomisk supermakt med intressen över hela världen. Nu om inte förr finns det anledning att studera dess historia och nutid, inklusive våra egna relationer österut. Sveriges förbindelser med Mittens rike är en krönika av äventyr som sträcker sig över fyra århundraden. Under stormaktstiden, då enstaka svenskar seglade till Östasien kunde ingen ana att Kina i en framtid skulle bli en mycket viktig svensk exportmarknad med mer än tjugo IKEA-varuhus i närmare trettio städer. Boken, som är rikt illustrerad, skildrar möten mellan människor på ömse sidor som upplevt motparten som mycket annorlunda. Stämningslägena har skiftat dramatiskt: beundran har följts av skräck.

Vid världens ände: sultanens sändebud och hans berättelse om 1700-talets Sverige, Joachim Östlund (Nordic Academic Press, 2020; klicka på länken för att läsa mer).

”När sultanens sändebud Mehmed Said Efendi äntligen stiger i land i Stockholm sommaren 1733 hälsas han av enligt egen utsago druvklasar av åskådare, kanonsalvor och en ståtlig kortege. Resan hade tagit mer än ett halvår och hemma i Istanbul rådde politisk oro efter att den reformvänlige och tulpanälskande sultanen Ahmed III störtats.

I en så kallad sefaretnâme, en diplomatisk rapport, ger Said ord åt sina förhoppningar om ett osmanskt politiskt och kulturellt närmande till Europa. Östlunds närläsning av Saids text och resa ger en unik inblick i osmanskt tänkande och smakprov på konsten att navigera i en värld bortom den egna.” (Baksidestext)
Jonas Otterbeck, professor i islamologi vid Aga Khan University (London), har skrivit en intressant recension i Tidskriften Respons 6/2020 (klicka på länken för att läsa).

Hösten 2018 tilldelades Carl Johan Svensson, lektor vid Högskolan i Jönköping, ett av Historiska föreningens två stipendier det året för utforskandet av de av ballongfararen S.A. Andrées flygningar med ballongen Svea som ändade i Småland. Under 2021 utkom
hans intressanta och rikt illustrerade bok Provflygningarna – platserna Andrée lämnade efter sig (Carlssons). I förordet understryks hur Andrées flygningar med ballongen Svea länge skymts av Örnen, den stora polarballongen, men att de samtidigt är varandras förutsättning. Utan Svea ingen Örnen. I ”Provflygningarna…” uppsöks de platser där Andrée en gång landade med sin ballong Svea. Från Trollhättan i väster till Åbo skärgård i öster, från Gimo i norr till Lenhovda i söder. Men platserna skiljer sig åt, från en livlig minneskultur kring landningsplatsen i Finland och informationsskyltar i Småland till en närmast glömd landning på Dalarö. Det här är inte minst en bok om hur händelser blir till historia och är också ett viktigt bidrag till berättelsen om S.A. Andrée.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *