Pirater och kolonisatörer i 1800-talets malajiska värld

Torsdag 26 oktober, kl 18.00. Atriumsalen, Utvandrarnas hus.

Stefan Amirell, Växjö

I populärkulturens böcker och filmer var sjörövare och pirater oftast europeiska män från 1600- och början av 1700-talet. Men sjöröveri i olika former har förekommit på många ställen i världen i historien. I Sydostasien övärld – dagens Indonesien, Filippinerna och Malaysia – har sjöröveri och räder mot kustsamhällen varit framträdande under långa perioder i historien och även under de senaste årtiondena.

I denna föreläsning kommer Stefan Amirell att berätta om sin forskning om pirater i den malajiska övärlden under 1800-talet och om hur brittiska och andra europeiska kolonisatörer försökte få bukt med problemet, ofta med hänsynslös brutalitet. I det sammanhanget kom också piratbegreppet att kopplas till ras och vissa inhemska folkgrupper, bland annat malajer, kom att betraktas som särskilt begivna på sjöröveri.

Stefan Amirell är professor i historia vid Linnéuniversitetet, har som sina främsta forskningsintressen kolonialism och avkolonisering, samtida politisk kultur och demokrati i Sydöstasien, sjöröveri och maritim säkerhet i globalhistoriskt perspektiv, historiografi, internationella relationer samt kvinnliga politiska ledare i världshistorien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *