Sveriges långa historia – människor, makt och gudar under 14 000 år

Torsdag den 16 februari kl. 18.00 – Atriumsalen, Utvandrarnas hus

Jonathan Lindström, Stockholm, är arkeolog och författare.

Jonathan Lindström, arkeolog och författare
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Jonathan Lindström, arkeolog och författare till boken Sveriges långa historia – människor, makt och gudar under 14 000 år (Norstedts 2022) kommer att berätta om den senaste arkeologiska och historiska forskningen och kommer samtidigt att ge en myllrande, engagerande och helt ny bild av vår historia. Hör om migrationer, kolonisationsprojekt, träluppror och tidigare okända bronsåldersriken, handelsvälden och stora slag.

Enskilda människoöden varvas med rikens uppgångar och fall. Vad såg renjägarkvinnan när hon tittade upp mot stjärnhimlen över den skånska tundran för 14 000 år sedan? Varför dränktes en nittonårig bondflicka i en västgötsk sjö för 6 000 år sen? Vad drev sveaköpmän att för 1200 år sedan ta sig hela vägen till världsstaden Bagdad, sista biten med kamel? Och – sist men inte minst – när och hur välsignades växjöborna med att bli undersåtar till sveakungen i Stockholmstrakten?

Jonathan Lindström, Stockholm, är arkeolog och författare.

Kl 16.00 samma dag håller föreningen sitt årsmöte i det s.k. Minnesotarummet i Utvandrarnas hus. Se medlemsutskick för vidare information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *