2023

Våren

Fredag 17 februari: Sveriges långa historia – människor, makt och gudar under 14000 år

Jonathan Lindström, arkeolog och författare till boken Sveriges långa historia – människor, makt och gudar under 14 000 år (Norstedts 2022) kommer att berätta om den senaste arkeologiska och historiska forskningen och kommer samtidigt att ge en myllrande, engagerande och helt ny bild av vår historia. Hör om migrationer, kolonisationsprojekt, träluppror och tidigare okända bronsåldersriken, handelsvälden och stora slag. Enskilda människoöden varvas med rikens uppgångar och fall. Vad såg renjägarkvinnan när hon tittade upp mot stjärnhimlen över den skånska tundran för 14 000 år sedan? Varför dränktes en nittonårig bondflicka i en västgötsk sjö för 6 000 år sen? Vad drev sveaköpmän att för 1200 år sedan ta sig hela vägen till världsstaden Bagdad, sista biten med kamel? Och – sist men inte minst – när och hur välsignades växjöborna med att bli undersåtar till sveakungen i Stockholmstrakten?

Tisdag 21 mars, Utvandrarnas hus: Den förbannade optimisten Ernst Wigforss: Socialisten som skapade Sverige

Få personer i svensk historia har varit så hatade – och fruktade – som Ernst Wigforss, samtidigt som han avgudades av generationer beundrare. Han kunde både charma och skrämma slag på folk, via sin ökända vrede. Wigforss var en förbannad optimist. På dubbelt vis. Ernst Wigforss (1881–1977) gjorde den svenska socialdemokratin till den mest framgångsrika politiska rörelsen i Västerlandets demokratiska historia. Tack vare Wigforss ideologiska och finanspolitiska ledarskap lyckades Sverige kombinera decennier av häpnadsväckande ekonomisk utveckling samt ständigt växande välfärd, demokrati och jämlikhet. Med sin bok Den förbannade optimisten Ernst Wigforss: Socialisten som skapade Sverige som utgångspunkt berättar journalisten och författaren Henrik Arnstad om hur detta gick till.

Onsdag 26 april: Svenska S:t Bartélemy – slaveri och kolonial glömska

Sverige blev en slavnation när den karibiska ön S:t Barthélemy blev svensk 1784. Vårens avslutande föreläsare var Fredrik Thomasson, historiker verksam vid Uppsala universitet, som med utgångspunkt i sin uppmärksammade bok Svarta S:t Barthélemy: Människoöden i en svensk koloni 1785–1847 (Natur och Kultur 2022) introducerar sitt arbete kring svensk karibisk kolonialhistoria med fokus på den svarta befolkningens hårda levnads-villkor. I föreläsningen diskuterades bl a varför S:t Barthélemys historia och det svenska slaveriet fortfarande är relativt outforskade områden.

Lördag 6 maj: Människor, händelser och platser i Nordöstra Skåne

En exkursion till trakterna runt Åhus, Vä och Kristianstad. Under resan kommer vi att möta människor, händelser och platser från medeltid, stormaktstid och upplysningstid. Det kommer att handla om krigs- och brandhärjade städer, nya och gamla köpstadsprivilegier och självfallet om svenskt och danskt längs den gamla riksgränsen. Vår ciceron Håkan Nordmark ledsagar oss med säker hand och klockat tidsschema på en historisk resa med Hjalmarssons buss, Virserum.